Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2011  
         
  Articol:   EVALUAREA FORŢEI MUSCULARE PRIN DINAMOMETRIE IZOKINETICĂ CU EVIDENŢIEREA DIFERENŢELOR DE GEN / THE ASSESSEMENT OF MUSCULAR STRENGTH WITH ISOKINETIC DYNAMOMETER EMPHASIZING THE GENDER DIFFERENCES.

Autori:  BULDUŞ CODRUŢA.
 
       
         
  Rezumat:  Evaluarea forţei musculare prin dinamometrie izokinetică cu evidenţierea diferenţelor de gen. Forţa musculară este o proprietate fundamentală a performanţei umane şi apare pe o scară largă în literatura ştiinţifică. În evaluarea efectelor antrenamentului, oboselii musculare, balanţei musculare, sau capacităţilor funcţionale individuale, testarea forţei furnizează informaţii importante referitor la performanţa umană. Studiul îşi propune să stabilească importanţa evaluării şi protocoalelor de evaluare a forţei, precum şi a variabilelor sale, pentru a înţelege diferenţele musculare între sexe şi a dezvolta noi metode de cunoaştere, dezvoltare a aparatului locomotor. În studiu, a fost investigat un lot de 10 studenţi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, prin evaluarea forţei cvadricipitale în modul izotonic şi izokinetic a dinamometrului izokinetic Kin-Com. Se pot observa valorile maxime şi minime ale forţei maxime, forţei medii, setul în care s-a declanşat acesată forţă, timpul necesar atingerii acestor valori în ambele moduri de evaluare(izometrică şi izokinetică). În cadrul evaluării se evidenţiază diferenţele de valori între contracţiile izokinetice concentrice şi excentrice precum şi a celor obţinute în contracţiile izometrice.

Cuvinte cheie : forţa musculară, evaluare, dinamometru izokinetic, modul izmetric, modul izokinetic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă