Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.4 din 2008  
         
  Articol:   GLOBALIZAREA SPORTULUI ŞI EFECTELE ECONOMICO-SOCIALE ALE ACESTEIA.

Autori:  GOMBOŞ LEON.
 
       
         
  Rezumat:  

Lucrarea de faţă este una teoretică şi tratează fenomenul de globalizare în sport, efectele economico-sociale ale acesteia, precum şi implicaţiile acestei globalizări în dezvoltarea sportului în noul context mondial. Lucrarea cuprinde în primă parte definirea termenului de globalizare, prezintă fenomenul de globalizare sportivă, dimensiunea socială şi culturală a fenomenului sportiv, ca fenomen generator de spectacol. În partea a doua, sportul de performanţă este prezentat ca o parte integrantă a societăţii care manifestă şi reflectă o serie importantă de valori economice şi culturale. În ultimul timp, sportul devine şi un instrument de politică economică şi financiară cu consecinţe sociale şi economice deosebit de importante. În acest context, sportul devine un generator de bunăstare economică şi socială prin modalităţile pe care le oferă: de petrecere a timpului liber, de îmbunătăţire a condiţiei fizice, de promovare a integrării sociale şi a întăririi sănătăţii. Stimulul economic pe care îl generează sportul contribuie la consum, venituri, încadrarea în muncă, dezvoltarea economică pe plan local, regional şi naţional.

Cuvinte cheie: globalizare, socializare, integrare socială, sport, performanţă, fenomen cultural, fenomen social, efecte economice.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă