Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2021  
         
  Articol:   PROEMINENȚA TOPOGRAFICĂ A VÂRFURILOR DIN MUNȚII FĂGĂRAȘULUI (ROMÂNIA), CU RELEVANȚĂ PENTRU ACTIVITĂȚILE AGREMENTALE MONTANE. ASPECTE PRACTICE ȘI METODOLOGICE / TOPOGRAPHICAL PROMINENCE OF THE PEAKS FROM FĂGĂRAȘ MOUNTAINS (ROMANIA) WITH RELEVANCE TO THE MOUNTAIN ACTIVITIES. METHODOLOGICAL AND PRACTICAL ASPECTS.

Autori:  BÎCA IOAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(3).28
Published Online: 2021-09-30
Published Print: 2021-09-30
pp. 107-118

VIEW PDF

FULL PDF

Proeminența topografică a vârfurilor din Munții Făgărașului (România), cu relevanță pentru activitățile agrementale montane. Aspecte practice și metodologice. Vârfurile munților au stârnit interesul oamenilor din cele mai vechi timpuri. Drumul până acolo, dificultatea de a urca, priveliștea care se dezvăluia ochilor de acolo, erau provocări pentru oricine. Și aceste frământări, au generat, peste timp, o activitate aparte care viza vârfurile munților, muntenăria. Din momentul în care a fost cucerit Mont Blancul (Balmat, Paccard, 1786), apoi Everestul (Hillary, Tenzing, 1953), iubitorii muntelui își doresc neîncetat să ajungă pe vârfuri, pentru a se îmbăta cu un succes efemer și a deveni cuceritori ai inutilului (Lionel Terray, 1961). Dar vârfurile, pe lângă faptul că sunt bastioane care trebuie asaltate, se disting și prin abordări geomorfometrice, iar una dintre aceste abordări este proeminența, parametru care reprezintă diferența de nivel prin care un vârf saltă peste baza sa față de regiunile înconjurătoare. Prin urmare, cu cât acest salt este mai mare, cu atât vârful este mai important pentru muntenari și cu atât mai mult trebuie inclus în palmares. În acest context, lucrarea de față își propune să analizeze și să stabilească proeminența vârfurilor din cel mai râvnit masiv montan din Carpații Românești, respectiv Munții Făgărașului, scoțând în evidență și o latură practică a problemei, materializată prin demersul metodologic inclus în cercetare.

Cuvinte-cheie: proeminență montană, înșeuare-cheie, dominanță orometrică, turism montan
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă