Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   INCIDENȚA SUPRAPONDERALITĂȚII ȘI OBEZITĂȚII LA COPIII DIN CICLUL GIMNAZIAL DIN ROMÂNIA / PREVALENCE OF OVERWEIGHT AND OBESITY AMONG MIDDLE SCHOOL CHILDREN IN ROMANIA.

Autori:  LUKÁCS NORBERT CSABA, BALLA BÉLA JÓZSEF.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.65(3).22
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 67-75

ARTICLE PDF


FULL PDF

Incidența supraponderalității și obezității la copiii din ciclul gimnazial din România. Introducere. Parcurgerea adolescenței timpurii, cu limite între 11 și 14 ani, se produce cu o mare variabilitate a indicilor creșterii fizice bruște, a temperamentului și a personalității. Supravegherea periodică a indicatorilor somatici și determinarea valorii indicelui de masă corporală reprezintă metode necesare de monitorizare a stării de sănătate a școlarilor. Obiective. Obiectivul acestui studiu a fost să evaluăm incidența supraponderalității și obezității la copii gimnaziali din județele Bihor, Cluj și Sălaj și să comparăm rezultatele obținute cu cele din alte studii asemănătoare. Subiecți și metode. Eșantionul a fost format din 962 elevi din ciclul gimnazial. Metoda de lucru a fost antropometria. Indicele de masă corporală s-a calculat conform hărții de referință a IMC după vârstă și gen. Datele măsurătorilor au fost prelucrate statistic cu ajutorul programului SPSS. A fost făcută analiza descriptivă iar diferențele dintre medii au fost testate cu ajutorul testului t pentru eșantioane independente. Legătura dintre variabile a fost calculat cu ajutorul coeficientului de corelație Pearson. Rezultate. În studiul prezent prevalența supraponderalității a fost de 15,1% iar cea a obezității de 9,8%. A existat o corelație pozitivă semnificativă între vârstă și IMC, r = 0,15, p <0,001, dar o corelație negativă între vârstă și activitatea fizică, r = - 0,25, p < 0,001. Concluzii. Prevalența supraponderalității și obezității a fost de 24.9%. Excesul de greutate este mai mare la băieți decât la fete. Prevalența excesului de greutate este mai mare la băieții din mediul urban decât la băieții din mediul rural.

Cuvinte-cheie: supraponderalitate, obezitate, preadolescență, talie, greutate.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă