Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2020  
         
  Articol:   UTILIZAREA KINESIO TAPING ÎN PREVENIREA ȘI TRATAMENTUL LEZIUNILOR LA SPORTIVI / KINESIO TAPING USE FOR THE PREVENTION AND TREATMENT OF SPORTS INJURIES IN ATHLETES.

Autori:  GLIGOR ȘERBAN, GLIGOR RĂZVAN.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.65(3).21
Published Online: 2020-09-30
Published Print: 2020-09-30
pp. 53-66

ARTICLE PDF


FULL PDF

Utilizarea kinesio taping în prevenirea și tratamentul leziunilor la sportivi. Kinesio tapingul (KT) este o metodă de reabilitare simplă, economică, accesibilă și sigură, folosită curent pentru facilitarea vindecării naturale, realizând sprijinul și stabilitatea locală, precum și corectarea poziției articulare, ajutând sportivii să se recupereze rapid după leziuni minore sau chiar majore și pentru creșterea performanței sportive. KT ajută musculatura slăbită, îmbunătățește fluxul sangvin și limfatic local, reduce durerea, îndepărtează tensiunea anormală acumulată la nivel muscular, atenuează gradul oboselii musculare asociate exercițiilor și reduce perturbarea echilibrului dinamic asociată acestora. Prin toate aceste efecte, ajută la recuperarea post-leziune a sportivilor. KT se folosește frecvent în recuperarea acută postoperatorie după reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, asociat programului de refacere, deoarece reduce edemul și durerea și crește gradul și forța de mișcare. O altă utilizare frecventă a KT este în tendinopatia patelară și în diminuarea riscului de leziuni cauzate de deteriorarea capacității de echilibru, prin oboseală musculară. Efectul KT asupra gradului de mișcare articular rămâne neclar, iar utilizarea sa la sportivi rămâne controversată, deoarece există numeroase studii care nu evidențiază nici un efect benefic al utilizării sale, mai ales în ceea ce privește efectele asupra forței și activității musculare, precum și a flexibilității tendoanelor.

Cuvinte-cheie: kinesio taping, reabilitare, sportivi, recuperare, performanță sportivă.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă