Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2016  
         
  Articol:   EVALUAREA STĂRII DE NUTRIŢIE LA LOTUL DE HANDBAL CATEGORIA JUNIORI I ÎN PERIOADA DE ANTRENAMENT / THE NUTRITIONAL STATUS OF A CATEGORY I JUNIOR HANDBALL TEAM IN TRAINING.

Autori:  MARIUS ADRIAN RUSU.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: THE NUTRITIONAL STATUS OF A CATEGORY I JUNIOR HANDBALL TEAM IN TRAINING

Evaluarea stării de nutriţie la lotul de handbal categoria juniori I în perioada de antrenament. Introducere. Tinereţea este perioada optimă pentru mişcare fizică sănătoasă, chiar sport de performanţă. Este o modalitate prin care se obţine o dezvoltare armonioasă, fizică şi psihică. Dar condiţiile vieţii moderne, cu multiplele ei tentaţii şi noutăţi comerciale alimentare, precum şi modificarea frecvenţei şi obiceiurilor alimentare tradiţionale sunt responsabile de carenţe nutriţionale sau exces de substanţe cu potenţial antinutritiv. Pentru că în literatura de specialitate a fost lacunar studiată, ne-am gândit să evaluăm starea de nutriţie a sportivilor de performanţă. Obiective.Scopul principal al acestei cercetări, a fost de a se investiga starea de nutriţie şi consecinţele ei pentru sportivii care practică handbal de performanţă (categoria junior I masculin) Metode. În investigarea stării de nutriţie s-a utilizat un protocol standard, care presupune mai multe componente: interviul nutriţional (aduce informaţii referitoare la comportamentul alimentar, preferinţele alimentare), analiza aportului alimentar (utilizează datele oferite de ancheta alimentară şi structura raţiei alimentare), antropometria şi analize biochimice. Rezultate. Pe baza măsuratorilor antropometrice s-a constatat faptul ca avem un lot omogen, cu ţesut adipos excedentar faţă de limita superioară a normalului. În cadrul lotului de handbal, după cercetări amanunţite s-a descoperit că există 8 sportivi dezvoltaţi armonic, iar 7 dizarmonic, diagnostic stabilit prin utilizarea IMC, surplus de ţesut adipos şi masă musculară activă. Referitor la analizele biochimice putem spune că avem un lot care se află între parametrii normali dupa testările efectuate. Concluzii. În cadrul lotului de handbal 8 sportivi sunt dezvoltaţi armonic, iar 7 disarmonic. Valoarea medie parametrilor biochimici este normală. Valoarea medie a aportului caloric total al hanbalistilor din perioada de antrenament este de 4330,14 ± 340,69 kcal/zi. Sinteza structurii raţiei alimentare a lotului de handbal din perioada de antrenament este: participare proteică 13,46%, lipidică 34,30% și glucidică 52,24%. Lipidele de origine vegetale reprezintă 50,11%, iar cele de origine animală 49,89% fiind sub recomandări.

Cuvinte-cheie: regim sportiv, sporturi sport profesionist, nutriție sportivă, regim alimentar, dietetică, handbal
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă