Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2015  
         
  Articol:   INFLUENȚA CLIMEI ASUPRA CAPACITĂȚII DE EFORT LA PACIENȚI CU PATOLOGII CARDIOVASCULARE ȘI RESPIRATORII – STUDIU DE CAZ. / THE INFLUENCE OF CLIMATE ON EXERCISE CAPACITY IN PATIENTS WITH CARDIOVASCULAR AND RESPIRATORY DISEASES – A CASE STUDY.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: THE INFLUENCE OF CLIMATE ON EXERCISE CAPACITY IN PATIENTS WITH CARDIOVASCULAR AND RESPIRATORY DISEASES – A CASE STUDY

Influența climei asupra capacității de efort la pacienți cu patologii cardiovasculare și respiratorii – studiu de caz. În multe țări temperate există o variație sezonieră a mortalității foarte evidentă, astfel încât ratele de deces din timpul iernii sunt cu 10-25% mai mari decât cele din timpul verii. Principalele cauze de deces iarna sunt patologiile cardiovasculare, cerebrovasculare, circulatoare și respiratorii. Stabilirea unei relații între alternanța anotimpurilor călduros și rece și intensitatea, volumul efortului și capacitatea pulmonară la persoanele cu restricții ale sistemului cardio-respirator. Studiul a fost desfășurat pe un pacient în vârstă de 56 de ani, de sex feminin și diagnosticat cu anghină pectorală de efort și astm bronșic mixt persistent moderat, căruia i s-a creat un program personalizat de activitate fizică în mediul acvatic pe care l-a urmat pe o perioadă de 8 luni (iulie 2014 - februarie 2015). Și a fost evaluată Capacitatea Vitală prin metoda spirometriei astfel: 2 măsurători vara și 2 iarna (inițială, 2 intermediare și finală). Volumul de lucru a scăzut cu până la 50% în perioada sezonului rece. Capacitatea vitală a pacientului a scăzut în anotimpul rece cu 20%, Intensitatea efortului percepută de către pacient a înregistrat o curbă ușor ascendentă. Capacitatea de efort a unui pacient cu restricții semnificative la nivelul aparatului cardio-respirator, se reduce cu până la 20% pe timpul sezonului rece față de valorile înregistrate în lunile călduroase. 

Cuvinte cheie: activitate fizică, capacitate de efort, climă, patologii cardio-respiratorii.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă