Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2015  
         
  Articol:   METODA DE ANTRENAMENT TRX ȘI ECHILIBRUL STATIC LA BASCHETBALIȘTI JUNIORI / TRX SUSPENSION TRAINING METHOD AND STATIC BALANCE IN JUNIOR BASKETBALL PLAYERS.

Autori:  BOROȘ-BALINT IULIANA, DEAK GRAŢIELA-FLAVIA.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: TRX SUSPENSION TRAINING METHOD AND STATIC BALANCE IN JUNIOR BASKETBALL PLAYERS

Metoda de antrenament TRX și echilibrul static la baschetbaliști juniori. Introducere: Descrisă ca o metodă ingenioasă de pregătire fizică, antrenamentul realizat prin suspensie a fost dezvoltat pe baza conceptului de instabilitate. Acest studiu a avut ca scop investigarea rezultatelor unui program de antrenament cu durata de trei săptămâni obținut cu ajutorul sistemului TRX asupra echilibrului static al baschetbaliștilor juniori. Materiale și metode: La acest studiu au participat doisprezece baschetbaliști juniori din cadrul clubului “U” Mobitelco din Cluj-Napoca. Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupe: Experimentală (n=6) și de Control (n=6). Timp de trei săptămâni, sportivii din grupa Experimentală au efectuat câte trei antrenamente pe săptămână utilizând TRX-ul. Înainte de perioada de antrenamente, toții subiecții studiului au participat la măsurători antropometrice (înălțime, greutate, anvergura brațelor). Echilibrul static, evaluat ca excursia centrului de presiune (CDP), a fost măsurat cu o platformă AMTI® (model BP400600, Advanced Mechanical Technology Inc., Watertown, MA, USA) în cazul ambelor membre inferioare, atât înainte cât și după perioada de antrenamente. Rezultate: Vârsta medie a participanților a fost de 13.33 ± 0.49 ani, înălțimea medie a fost de 173.05 ± 6.56 cm, greutatea medie a fost de 59.14 ± 24.38 kg și anvergura medie a brațelor a fost de 171.58 ± 8.85 cm. Nu s-au observat diferențe semnificative din punct de vedere statistic între valorile medii ale parametrilor centrului de presiune corespunzători valorilor măsurate în cazul grupelor Experimentală și, respectiv, de Control. Concluzii: Trei săptămâni de antrenament cu metoda TRX par a fi insuficiente pentru a fi observate modificări în ceea ce privește echilibrul static al baschetbaliștilor juniori. Pe viitor, ar trebui luată în calcul o perioadă de antrenament mai lungă pentru a investiga dacă există vreo modalitate în care antrenamentul cu TRX afectează echilibrul static al sportivilor juniori.

Cuvinte cheie: echilibru static, centru de presiune, metoda de antrenament TRX, jucători de baschet juniori
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă