Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2014  
         
  Articol:   ASPECTE RECENTE PRIVIND INFRACŢIONALITATEA ÎN MATERIA EVAZIUNII FISCALE ŞI A SPĂLĂRII BANILOR ÎN FOTBALUL DIN ROMÂNIA / RECENT JURIDICAL ASPECTS REGARDING THE SANCTION OF FISCAL EVASIONS AND MONEY LAUNDERING IN ROMANIAN FOOTBALL.

Autori:  ALEXANDRU-VIRGIL VOICU.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: RECENT JURIDICAL ASPECTS REGARDING THE SANCTION OF FISCAL EVASIONS AND MONEY LAUNDERING IN ROMANIAN FOOTBALL

Aspecte recente privind infracţionalitatea în materia evaziunii fiscale şi a spălării banilor în fotbalul din România. În societatea contemporană, activitatea sportivă este considerată ca fiind un fenomen social-economic, dar și normativ, notabil. Pe de altă parte, activitatea de realizarea a dreptului vizează, într-un stat de drept, ordinea juridică - adică unitatea armonică a unor norme de drept, aplicată efectiv în viața unei colectivități. Pentru o bună funcționare a unui sistem legal este nevoie ca toți cetățenii să se supună normelor de drept, iar funcționarii să considere aceste reguli ca standarde oficiale de comportament, aplicându-le întocmai” (Hart, H., L., A., 1963 citat în Popa, N., 2008, p. 87). Este cunoscut faptul că nu toate fenomenele sociale sunt și juridice – dar, normativitatea juridică a sportului coexistă deja cu alte norme și instituții ale dreptului și, bineînțeles, este obiect a subsistemului științei dreptului (privită ca ramură a învățământului și a cercetării științifice). Motivăm afirmațiile noastre cu următoarele: criteriul pe baza căruia distingem acest fenomen social notabil ca fiind juridic este însăși juridicitatea sa care se reflectă vizibil pe plan normative. Lucrarea prezentă aspecte recente privind fenomenul de infracționalitate din fotbalul românesc – sancționate de instanțele de drept comun din România – un real demers al realizării dreptului în domeniul sportului și conex acestuia.

Cuvinte cheie: sport, normativitatea sportului, infracționalitate, evaziune fiscală, spălare de bani, răspundere penală
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă