Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2014  
         
  Articol:   KATA ÎN JUDO COMPETIŢIONAL ACTUAL / NAGE NO KATA IN THE CURRENT COMPETITIVE JUDO.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: NAGE NO KATA IN THE CURRENT COMPETITIVE JUDO

Kata în Judo competiţional actual. În contextul judo-ului actual antrenorii pun accent pe pregătirea tactică şi fizică de excepţie, dar omit unul dintre principalele aspecte ale realizării depline şi complete a unei tehnici de luptă, şi anume, Kata. Abordarea strict doar a tehnicilor de shiai are numeroase rezultate negative, de la mici sau mari accidentări până la abandonul activităţii sportive, având ca principală motivaţie, plafonarea. Şcoala japoneză de judo a abordat în ultimii ani cu mare seriozitate Kata, ca formă de pregătire tehnică. Preluând exemplul Kodokan Judo, federaţiile din întreaga lume au început să acorde o importanţă din ce în ce mai mare acestui model (Kata), ceea ce a dus la organizarea de campionate naţionale, continentale şi mondiale. Şi în România Kata este practicat la un nivel superior. Sportivii noştri, cuplul Surlă şi Fleis, antrenaţi de reputatul profesor Alexandru Chirilă (5 Dan) au obţinut toate titlurile de campioni europeni şi mondiali din ultimii 6 ani. La clubul sportiv “Universitatea-Dinamo Cluj”, antrenor - asist. univ. dr. Barboş Ion-Petre (2 Dan), s-au obţinut rezultate remarcabile în ultimii trei ani (2010-2013) la nivel naţional, prin cele peste 10 medalii (aur, argint şi bronz) câştigate de sportivii prezenţi la Nage no Kata, Katame no Kata, Ju no Kata, Kodokan Goshin Jutsu. Acest articol încearcă să evidenţieze importanţa covârşitoare a abordării Kata în pregătirea sportivilor judoka juniori, seniori şi veterani. 

Cuvinte cheie: Judo shiai, kata, Nage no Kata, kyu, Shisei, shizentai, jigotai, Ma ai, Kodokan Judo Kata Kum, Kasumi, Mae-Mawar-sabaki
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă