Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   EFECTUL ULEIULUI DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ ASUPRA BALANŢEI OXIDANŢI/ ANTIOXIDANŢI ÎN EFORTUL FIZIC LA ŞOBOLANI ANTRENAŢI LA EFORT CU INTENSITATE DIFERITĂ. / THE EFFECT OF HEMP SEED OIL ON OXIDANT / ANTIOXIDANT BALANCE IN EXERCISE-TRAINED RATS DURING EXERCISE WITH DIFFERENT INTENSITY.

Autori:  BULDUŞ CODRUŢA.
 
       
         
  Rezumat:  

Efectul uleiului din seminţe de cânepă asupra balanţei oxidanţi/ antioxidanţi în efortul fizic la şobolani antrenaţi la efort cu intensitate diferită. Premize. Efectul nefavorabil al producţiei de specii reactive ale oxigenului şi azotului în timpul efortului fizic constă în creşterea stresului oxidativ, scăderea apărării antioxidante, creşterea fatigabilităţii şi scăderea performanţei. Administrarea de antioxidanţi naturali poate influenţa favorabil balanţa oxidanţi/antioxidanţi, prin îmbunătăţirea capacităţii de apărare antioxidativă. Suplimentarea dietei cu ulei din seminţe de cânepă, obţinut prin presare la rece, poate influenţa favorabil balanţa oxidanţi/antioxidanţi în efortul fizic la şobolani ca urmare a conţinutului ridicat de vitamina E şi acizi graşi nesturaţi omega 3 şi omega 6. Obiective. S-a urmărit experimental efectul suplimentării cu ulei din seminţe de cânepă asupra balanţei oxidanţi/antioxidanţi în sânge în efortul fizic la şobolani. Metode. Cercetările s-au efectuat pe nouă loturi (n=10 animale/lot) de şobolani masculi, adulţi, rasa Wistar. Loturile I-IV au cuprins şobolani antrenaţi la efort cu intensitate diferită, loturile V-VIII au cuprins şobolani antrenaţi la efort cu intensitate diferită şi suplimentaţi cu ulei de cânepă iar lotul 0 a fost lot martor. La toate loturile s-a determinat balanţa oxidanţi/antioxidanţi în sânge. Antrenamentul la efort s-a desfăşurat pe parcursul a 28 de zile. Rezultate. Valorile indicatorilor stresului oxidativ au crescut la toate loturile studiate pe seama MDA şi PC, comparativ cu lotul martor. Valorile indicatorilor apărării antioxidante au crescut pentru toţi indicatorii studiaţi (GSH, DH, SH) la loturile cu intensitate scăzută a efortului cu şi fără suplimentare cu ulei. La loturile cu intensitate ridicată a efortului, valorile DH au scăzut iar valorile GSH au crescut, modificările fiind mai accentuate la loturile suplimentate cu ulei. Concluzii. Efortul fizic cu diferite intensităţi influenţează nefavorabil balanţa O/AO. Suplimentarea dietei cu ulei de cânepă favorizează creşterea valorilor indicatorilor SO comparativ cu lotul martor şi cu loturile fără suplimentare şi influenţează favorabil apărarea AO în special pe seama creşterii valorilor GSH.

Cuvinte cheie: şobolani, ulei de cânepă, efort fizic, antioxidanţi naturali nutriţionali, stres oxidativ.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă