Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   BALANŢA OXIDANŢI/ANTIOXIDANŢI LA ŞOBOLANII SUPLIMENTAŢI CU CARNITINĂ ŞI EXPUŞI STRESULUI CRONIC DE IMOBILIZARE / OXIDANT/ANTIOXIDANT BALANCE IN CARNITINE SUPPLEMENTED RATS EXPOSED TO CHRONIC IMMOBILIZATION STRESS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Balanţa oxidanţi/antioxidanţi la şobolanii suplimentaţi cu carnitină şi expuşi stresului cronic de imobilizare. Premize. Imobilizarea este o procedură anakinetică des utilizată în ortopedie. Stresul de imobilizare/anakinetic este o metodă relativ facilă de inducere atât a stresului psihic, cât şi fizic. Carnitina este o substanţă naturală, necesară metabolismului energetic al mamiferelor, dar care este cunoscută şi pentru rolul ei antioxidant. Obiectivul acestui studiu a fost de a evalua efectele stresului cronic de imobilizare asupra balanţei oxidanţi/antioxidanţi în ser şi ţesuturi (ficat şi muşchi) la şobolanii suplimentaţi cu carnitină. Materiale şi metodă. Animalele au fost împărţite în 4 loturi a câte 10 animale pe lot: lotul de control (I); lotul supus stresului de imobilizare (II); lotul suplimentat cu carnitină (III); lotul suplimentat cu carnitină şi expus stresului de imobilizare (IV). Rezultate şi concluzii. Rezultatele noastre arată că stresul cronic de imobilizare a determinat creşterea indicatorilor stresului oxidativ (SO) la nivel seric şi tisular şi scăderea apărării AO. Suplimentarea cu carnitină în condiţii de stres cronic de imobilizare a avut efecte benefice asupra parametrilor SO şi a apărării AO, acest compus dovedindu-şi efectele favorabile prin diminuarea SO în special la nivel seric, şi prin creşterea apărării AO în special la nivel tisular (donorii de hidrogen şi grupările SH).

Cuvinte cheie: stres cronic de imobilizare, oxidanţi/antioxidanţi, ser, ţesuturi, carnitină.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă