Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.3 din 2012  
         
  Articol:   SUPLIMENTAREA CU UN COMPLEX ANTIOXIDANT ŞI CAPACITATEA DE EFORT LA SPORTIVE / SUPPLEMENTATION WITH AN ANTIOXIDANT COMPLEX AND THE EFFORT CAPACITY OF ATHLETES.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Suplimentarea cu un complex antioxidant şi capacitatea de efort la sportive. Premize. Protecţia faţă de stresul oxidativ indus de efortul fizic poate fi asigurată prin antioxidanţii din dietă şi prin suplimentarea cu diferite preparate cu ingredienţi antioxidanţi. Am ales un preparat cu o formulă complexă de antioxidanţi: vitamine, extracte din fructe şi plante medicinale, extracte patentate de licopin, struguri şi măsline. Obiective. S-a urmărit efectul suplimentării cu un complex antioxidant asupra capacităţii de efort fizic la sportivi. Metode. Loturile s-au împărţit astfel: lotul I - sportivi suplimentaţi cu AO, lotul II - sportivi nesuplimenţati cu AO, lotul III - martori suplimentaţi cu AO, lotul IV - martori. Capacitatea aerobă de efort s-a evaluat cu ajutorul testului Astrand-Ryhming la cicloergometru, iar capacitatea anaerobă de efort s-a evaluat cu ajutorul testului Sargent de săritură pe verticală. Rezultate. După 28 de zile de suplimentare cu antioxidanţi s-au constatat modificări semnificative ale capacităţii aerobe de efort la sportivi şi sedentari şi modificări nesemnificative ale capacităţii anaerobe de efort la sportivi şi sedentari (p<0.005). Concluzii. Suplimentarea cu antioxidanţi determină creşteri semnificative ale capacităţii aerobe de efort la sportivi şi sedentari, însă nu determină modificări semnificative ale capacităţii anaerobe de efort la sportivi şi sedentari.

Cuvinte cheie: efort fizic, antioxidanţi, sportivi.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă