Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   STUDIU PRIVIND VALOAREA INDICATORILOR ANTROPOMETRICI AI JUCĂTORILOR DE ELITĂ MEMBRI AI ECHIPELOR EUROPENE DE HANDBAL CALIFICATE LA TURNEELE FINALE / STUDY REGARDING THE VALUE OF THE PLAYERS ANTHROPOMETRIC INDICATORS MEMBERS OF THE ELITE EUROPEAN HANDBALL TEAMS QUALIFIED AT THE FINAL TOURNAMENTS.

Autori:  SANDOR IOSIF, NEAG SIMINA-AURELIA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(2).20

Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp.117-126


VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Studiu privind valoarea indicatorilor antropometrici ai jucătorilor de elită membri ai echipelor europene de handbal calificate la turneele finale. Introducere. Jucătorii de handbal care reușesc să performeze la cel mai înalt nivel au anumite calități specifice. Echipele naționale europene, prin rezultatele obținute la toate competițiile mondiale, sunt considerate cele mai performante echipe. Scop. Scopul este de a determina tendința actuală în ceea ce privește valoarea indicatorilor antropometrici, în special indicele de masă corporală și rolul său în atingerea performanțelor. Materiale și metode. Au fost analizate datele parametrilor antropometrici (vârstă, înălțime, greutate și indicele de masă corporală - IMC) de la 966 de jucători de handbal care au participat la edițiile 2016, 2018 și 2020 ale Campionatului European de handbal masculin. Apoi a fost analizat IMC-ul echipelor finaliste și non-finaliste și evoluția acestuia în funcție de posturile de joc. Rezultate. Analiza arată că la ultimele trei ediții ale Campionatului European se păstrează o valoare aproximativ constantă a indicatorilor studiați. Diferențele dintre ediții nu sunt semnificative din punct de vedere statistic. Vârsta medie este de 27 de ani, media greutății este de 94 kg, înălțimea medie 1,92 cm, iar IMC-ul este 25. Indicele de masă corporală nu a înregistrat diferențe statistic semnificative pentru același post de joc la cele trei ediții analizate. Concluzii. Datele obținute din studiu arată care sunt valorile actuale ale principalilor indicatori antropometrici ai handbaliștilor europeni. Acești indicatori nu joacă un rol decisiv în clasarea echipelor în primele poziții ale unui turneu final.
Cuvinte cheie: jucători de elită, indicatori antropometrici, indicele de masă corporală-IMC, Campionat European
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă