Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2021  
         
  Articol:   CORECTAREA TULBURĂRILOR DE ÎNVĂȚARE PRIN OPTIMIZAREA DEZVOLTĂRII SPAȚIALE ȘI TEMPORALE: ANALIZĂ DE TIP REVIEW / CORRECTION OF LEARNING DISORDERS BY OPTIMIZING THE DEVELOPMENT OF SPATIAL AND TEMPORAL ORIENTATION.

Autori:  BĂLĂNEAN DENISA, BOTA EUGEN, PETRACOVSCHI SIMONA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(2).15

Published Online: 2021-06-30
Published Print: 2021-06-30
pp.43-66


VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Corectarea tulburărilor de învățare prin optimizarea dezvoltării spațiale și temporale: analiză de tip review. Învățarea scrierii, citirii și calculului se dovedesc a fi unele dintre cele mai semnificative procese cognitive în educația timpurie. Scopul acestei revizuiri sistematice este de a examina asocierile dintre componenta psihomotrică și performanța academică în scriere, citire și matematică. A fost efectuată o căutare sistematică a bazelor de date electronice pentru identificarea studiilor relevante. Douăzeci de articole eligibile au fost evaluate critic, cuvintele cheie fiind extrase și sintetizate. Cele 2 componente ale psihomotricității care influențează lectura au fost cu precădere capacitatea de orientare și abilitatea motorie fină, cea responsabilă de ortografia corectă a literelor și de evitarea scrierii tip ,,oglindă’’. După programele de intervenție, s-au observat diferențe la nivel motor. Astfel, rezultatele tuturor cercetărilor au arătat că există o legătură între disgrafie, dislexie și capacitatea de orientare sau de percepție vizuală. În paralel, s-a evidențiat rolul abilităților cognitive (spațiale) și motorii care au stat la baza performanței matematice, iar copiii care au avut o capacitate de orientare spațială și vizuală ridicată, au beneficiat de o mai bună înțelegere și percepție a figurilor geometrice. Totuși, s-a identificat importanța raționamentului spațial al elevilor în raport cu matematica, dar doar în ceea ce privește geometria. S-a constatat că slaba însușire a noțiunilor spațiale poate fi una dintre cauzele întârzierii în însușirea cititului, scrisului și calculului matematic. De asemenea, s-a remarcat rolul abilităților motorii fine în procesul de scriere, fiind de o reală importanță atunci când copilul manipulează instrumentul de scris și așază în pagină un cuvânt sau o propoziție.

Cuvinte cheie: dislexie, discalculie, orientare spațio-temporală, psihomotricitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă