Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2016  
         
  Articol:   STUDIUL ASIMETRIEI TRUNCHIULUI LA COPIII CU VÂRSTA CUPRINSĂ ÎNTRE 10 ȘI 15 ANI / STUDY ON TRUNK ASYMMETRY IN CHILDREN AGED 10-15 YEARS.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: STUDY ON TRUNK ASYMMETRY IN CHILDREN AGED 10-15 YEARS

Studiul asimetriei trunchiului la copiii cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani. Introducere: În 2015 a fost efectuat un screening școlar pentru depistarea asimetriei trunchiului, cu scopul de a raporta prevalența acestei asimetrii la copiilor de vârstă școlară. Obiective: Raportarea prevalenței asimetriilor trunchiului la copiii și adolescenții sănătoși la Cluj-Napoca, printr-un studiu transversal. Metode: În cadrul acestui program de depistare au fost folosite testul Adam’s – testul înclinării spre înainte - și măsurarea scoliometrică pentru a colecta date cantitative. Unghiul de rotație a trunchiului a fost măsurat pentru a cuantifica distorsiunile torsului. Au fost incluși 373 de subiecți (199 băieți și 174 fete), vârsta medie a elevilor fiind 13,0 ±1,48 (fete 12,73±1,51; băieți 13,26±1,41). Rezultate: Subiecții au fost împărțiți în două grupuri în funcție de severitatea asimetriei trunchiului. În primul grup au fost clasați cei cu asimetrii între 1 și 6 grade, iar în al doilea cei cu asimetria de 7° sau de la 7° în sus. Frecvența asimetriilor severe (7°≤) este de 1,84% la băieți și de 7,28% la fete. Frecvența spatelui simetric (unghiul de rotație a trunchiului = 0°) la băieți este de 70,5% și respectiv de 66,7% la fete. Concluzii: Din această cercetare reiese că fetele sunt mai afectate de asimetriile spatelui decât băieții. Asimetria toracică dreaptă este mult mai des întâlnită, decât cea stângă. Aceste constatări sunt susținute și de alte studii făcute în regiunile Europei.

Cuvinte-cheie: asimetria trunchiului, screening școlar, scolioză, măsurare scoliometrică.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă