Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   IMPORTANȚA RELAȚIEI DINTRE PROBELE DE CONTROL ȘI PROBA DIN CONCURS LA ARUNCAREA GREUTĂȚII / WEIGHT THROWING TRACK EVENTS SHARE IN FIELD COMPETITION .

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: WEIGHT THROWING TRACK EVENTS SHARE IN FIELD COMPETITION

Importanța relației dintre probele de control și proba din concurs la aruncarea greutății. Introducere. Prestarea probelor de control este necesară pentru a obține informații în legătură cu starea organismului, depistarea unor carențe, controlul evoluției învățării, diagnoza nivelului de pergătire în diferite etape de pregătire, calcularea ratei de progress a capacității de efort, prognoza comportamentului și rezultatelor din competiţiile imediat următoare. Ipoteză. Considerăm că, corelaţiile statistice sunt neliniare, însemnând că veridicitatea probelor şi normelor de control depinde de performanţa atletului, de vârstă sau nivelul de pregătire şi în ultima instanţă de de probă. Metode. S-au luat în considerare rezultatele la probele de control cu trei săptămâni și s-au corelat cu rezultatele din concurs pentru 4 aruncători și aruncătoare din reprezentativa României. În calculul matematico-statistic s-a folosit softul Mathcad. Rezultate. Din tabelul coeficientilor de corelatie dintre rezultatele competiționale și probele de control se observă că numai detenta, genuflexiuni, împins culcat, lungime fără elan aruncarea greutății înapoi și aruncarea greutății înainte se corelează semnificativ cu proba atletică de aruncare a greutății. Unele probe se corelează între ele, precum lungime fără elan cu 30m sprint, detenta și genuflexiuni. De regulă, probele corelate strâns se pot înlocui între ele. Din calculul corelației neliniare rezultă că înlocuirea între ele este posibilă numai pentru anumite ecarturi de performanță. Concluzii. În managementul antrenamentului de înaltă performanță în pregătirea aruncătorilor de greutate ar trebui să se renunțe la o serie de probe de control care nu au nici o relevanță cu aruncarea și nicio relevanță în prognoza rezultatului la proxima competiție. Aceasta ar conduce la economie a a energiei și implicit la o mai rapidă refacere a organismului.

Cuvinte cheie: aruncarea greutății, probe de control, corelare, concurs
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă