Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   ASPECTE METODICE PRIVIND PRACTICAREA ANTRENAMENTULUI CU GREUTĂȚI ÎN SĂLILE DE FITNESS DIN CLUJ-NAPOCA: DENSITATEA ÎN PROGRAMUL DE ANTRENAMENT / METHODOLOGICAL ISSUES CONCERNING THE PRACTICE OF WEIGHT TRAINING IN GYMS OF CLUJ-NAPOCA: DENSITY WORKOUT .

Autori:  COSMIN PRODEA.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: METHODOLOGICAL ISSUES CONCERNING THE PRACTICE OF WEIGHT TRAINING IN GYMS OF CLUJ-NAPOCA: DENSITY WORKOUT

Aspecte metodice privind practicarea antrenamentului cu greutăți în sălile de fitness din Cluj-Napoca: densitatea în programul de antrenament. Planificarea corectă a antrenamentului cu greutăți asigură eficiență în pregătire și reduce riscul accidentărilor. Multe persoane au impresia eronată că în aceste antrenamente este nevoie mereu de intensități ridicate și volum de lucru mare pentru a dezvolta organismul (Wilmore and Costill, 1999). Planificarea densității efortului joacă, alături de ceilalți parametri ai efortului, un rol important în reușita programelor de antrenament cu greutăți pentru populație. Obiectivul major al acestui studiu reprezintă analiza din punct de vedere metodic a densității ședințelor de antrenament cu greutăți la populația care participă la acest tip de activitate fizică în timpul liber, în sălile de fitness. Ca obiectiv secundar este propunerea unui indice de referință pentru cuantificarea obiectivă a densității efortului specifică antrenamentului cu greutăți practicat în sălile de fitness. Marea majoritate a practicanților și-au inclus în ședințele de antrenament un număr de exerciții cuprins între 6 și 10 (61.25%) și un număr de seturi cuprins între 11 și 40 (88,75%), cu procentul cel mai mare între 21 și 30 de seturi (36,25%). Densitatea de seturi pe un exercițiu a fost calculată raportând numărul de seturi din partea fundamentală la numărul de exerciții din partea fundamentală. Am obținut, astfel, un indice set/exercițiu (Is/e) cuprins între 1,25 și 5,75, cu unitate de exprimare în „seturi/exercițiu”. Raportând durata totală a fiecărui antrenament la numărul de seturi din partea fundamentală am obținut un indice de densitate pe antrenament (IDA) cuprins între 0,75 și 9. Acest indice are ca unitate de exprimare „minute/set”.

Cuvinte cheie: fitness, antrenament cu greutăți, efort fizic, densitate, program antrenament.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă