Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2014  
         
  Articol:   FRECVENȚA CARDIACĂ ÎN LECȚIA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT LA NIVEL GIMNAZIAL / HEART RATE IN THE PHYSICAL EDUCATION CLASS AT LOWER SECONDARY LEVEL.

Autori:  COSMIN PRODEA.
 
       
         
  Rezumat:  VIEW PDF: HEART RATE IN THE PHYSICAL EDUCATION CLASS AT LOWER SECONDARY LEVEL

Frecvența cardiacă în lecția de educație fizică și sport la nivel gimnazial. Am ales ca temă a acestei lucrări „Dinamica efortului în lecţia de educaţie fizică la nivelul ciclului gimnazial” pe considerentul că efortul se află în strânsă legătură cu celelalte componente ale procesului de instruire (priceperi, deprinderi, calităţi motrice). Cheia succesului în practicarea exerciţiilor fizice o reprezintă dozarea efortului. Înainte, la începutul şi în timpul efortului fizic, ca răspuns la intensitatea şi durata acestuia, în organismul uman se produc o serie de adaptări menite să asigure în cel mai scurt timp energia necesară. Aceste adaptări constau în mărirea debitului cardiac (DC) pe seama creşterii FC şi volumului de sânge pompat în artera aortă în timpul unei sistole ventriculare, volum sistolic ventricular (VSV) şi a circulaţiei sângelui în muşchii angajaţi în efort. Aceasta face posibilă creşterea consumului de oxigen (VO2). În eforturile submaximale, s-a constat că ponderea producţiei aerobe a energiei creşte cu timpul, în condiţiile menţinerii constante a acesteia. Relaţia dintre FC şi VO2max nu este liniară în eforturile de intensitate scăzută. Ea tinde să se liniarizeze odată cu creşterea intensităţii acestora. O explicaţie în această privinţă poate fi creşterea VSV.

Cuvinte cheie: frecvenţa cardiacă, nivelul maxim de oxigen, efort fizic, dinamica efortului, lecţia de educaţie fizică, puls tester

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă