Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2012  
         
  Articol:   INFLUENŢA ACIZILOR GRAŞI POLINESATURAŢI ASUPRA CAPACITĂŢII AEROBE DE EFORT LA ŞOBOLANI ANTRENAŢI LA EFORT FIZIC CU ÎNCĂRCARE PROGRESIVĂ / THE INFLUENCE OF HEMP OIL DIETARY SUPPLEMENTATION ON AEROBIC CAPACITY IN RATS TRAINED WITH PROGRESSIVE LOADING.

Autori:  BULDUŞ CODRUŢA.
 
       
         
  Rezumat:  Influenţa acizilor graşi polinesaturaţi asupra capacităţii aerobe de efort la şobolani antrenaţi la efort fizic cu încărcare progresivă. Premize. Progresia încărcării este unul din principiile de bază ale antrenamentului alături de o nutriţie corespunzătoare. Uleiul din seminţe de cânepă obţinut prin presare la rece constituie o sursă de acizi graşi polinesaturaţi omega 3 şi omega 6, necesari unei diete echilibrate. Obiective. S-a urmărit experimental efectul suplimentării cu ulei din seminţe de cânepă, bogat în acizi graşi poli¬nesaturaţi, asupra capacităţii aerobe de efort la şobolani antrenaţi la efort cu încărcare progresivă. Metode. Cercetările s-au efectuat pe două loturi (n=10 animale/lot) de şobolani masculi, adulţi, rasa Wistar. Lotul I a cuprins şobolani martori antrenaţi la efort cu intensitate progresivă, lotul II a cuprins şobolani antrenaţi la efort cu intensitate progresivă şi suplimentaţi cu ulei de cânepă. La ambele loturi s-a determinat capacitatea aerobă de efort zilnic, pe baza probei de înot, timp de 27 de zile. Rezultate. Comparativ cu lotul martor (I), la lotul suplimentat cu ulei (II) se constată creşteri semnificative ale capacităţii aerobe de efort pe toată durata studiată. Concluzii. Studiul nostru demonstrează efectul favorabil al acizilor graşi polinesaturaţi

Cuvinte cheie: şobolani, acizi graşi polinesaturaţi, capacitate aerobă, încărcare progresivăasupra capacităţii aerobe de efort în condiţiile încărcării progresive.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă