Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.2 din 2010  
         
  Articol:   PRIMELE TERENURI DE FOTBAL DIN CLUJ.

Autori:  KILLYÉNI ANDRÁS-PÉTER.
 
       
         
  Rezumat:  

Primele terenuri de fotbal din Cluj. În oraşul Cluj fotbalul a apărut în anul 1896, după ce profesorul de sport Lajos Vermes a fost numit maestru de scrimă la universitatea clujeană. Vermes a introdus în programă jocurile cu mingea, dintre care cel mai frecvent jucat a fost fotbalul. Pentru practicarea acestui joc era nevoie de un teren larg, astfel antrenamentele şi meciurile s-au mutat la marginea oraşului: în zona cartierului Gheorgheni, lângă pădurea Hoia, în zona căii Turzii sau în zona Gruia. Aceste terenuri nu aveau dimensiunile necesare, mărimea suprafeţei de joc era dată de posibilităţile terenului. Primele terenuri de fotbal cu dimensiuni şi porţi normale s-au construit începând cu anul 1905, iar în anul 1911 s-a inaugurat arena centrală, un teren şi o pistă conformă cu standardele europene.

Cuvinte cheie: terenuri de fotbal, Lajos Vermes, Bivalyrét, Grădina Stark, Terenul de fotbal din strada Rákóczy, Arena Sportivă Centrală, Gyula Kovács, István Somodi

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă