Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2022  
         
  Articol:   CONSIDERAȚII PRIVIND PROFILAXIA FORMELOR SEVERE DE COVID-19 PRIN EXERCIȚII DE ANDURANȚĂ. / CONSIDERATIONS ON THE PROPHYLAXIS OF SEVERE FORMS OF COVID-19 THROUGH ENDURANCE EXERCISES.

Autori:  BOGDAN-ALEXANDRU HAGIU.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.67(1).05

Article history: Received 2021 November 1; Revised 2022 January 09; Accepted 2022 January 10; Available online 2022 May 5; Available print 2022 May 30.
©2022 Studia UBB Educatio Artis Gymnasticae. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 47-53

VIEW PDF

FULL PDF

Abstract: Considerații privind profilaxia formelor severe de covid-19 prin exerciții de anduranță. Profilaxia formelor severe de COVID-19 se poate realiza prin combaterea sedentarismului, de preferință prin exerciții de anduranță de intensitate moderată, dozate astfel încât să nu provoace tulburări imunitare. Este posibil ca mecanismul să fie protejarea mitocondriilor de stresul oxidativ. Se poate ca efectele antiinflamatoare să se manifeste inclusiv în organele afectate de respectivul virus. Intensitatea mare a efortului (antrenament pe intervale sau antrenament cu rezistență) poate favoriza, pe lângă tulburările imunitare, chiar și pătrunderea virusului în celulele țintă (conform unei ipoteze ce urmează a fi confirmată de studii viitoare). Există însă rezultate preliminare conform cărora și unele exerciții de intensitate mare pot fi adaptate în sensul evitării hipoxiei și astfel să fie folosite pentru profilaxia COVID-19. Prevenirea complicațiilor grave ale infecției cu SARSCOV-2 prin exerciții fizice poate fi de interes pentru categoriile cu risc ridicat: obezi, diabetici și vârstnici.

Key words: COVID-19, exerciții, mitocondrii
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă