Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   RELAȚIA DINTRE MENTAL TOUGHNESS, STRES, ANXIETATE ȘI DEPRESIE / RELATIONSHIP BETWEEN MENTAL TOUGHNESS, STRESS, ANXIETY AND DEPRESSION.

Autori:  KALININ RĂZVAN, BALÁZSI RÓBERT, PÉNTEK IMRE, HANȚIU IACOB.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(1).02


Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 17-24

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT.
Relația dintre Mental toughness, stres, anxietate și depresie. Introducere. Mental toughness (MT) este definit de autori ca fiind fundamentală pentru a avea succes în viață. În ceea ce privește sportul la nivel înalt, se bazează pe capacitatea sportivului de a performa la niveluri optime în condiții considerate foarte solicitante. MT este considerat un important construct psihologic care stă la baza performanței sportive și este văzut ca un concept umbrelă care cuprinde un număr mare de caracteristici psihologice conectate între ele. Obiective. Obiectivele studiului prezent a fost de a investiga relația dintre MT, stres, anxietate și depresia în rândul unui eșantion de sportivi. Metode. Eșantionul acestui studiu a fost format din 47 de participanți. Dintre aceștia, 57,4% bărbați și 42,6% femei. Vârsta lor a variat între 19 și 30 de ani, M=21,89 (SD = 2,72). 68,1% dintre aceștia fiind sportivi de performanță, iar 31,9% fiind studenți ai facultății de educație fizică. Rezultate. Indicatorii de distribuție au fost evaluați în raport cu criteriile standard de asimetrie și curtoză. Corelația dintre Inventarul mental toughness și scorul general Dass21 a fost r = -.53; în ceea ce privește corelațiile dintre MT și stres, anxietate și depresie acestea au variat între r = -.49 și r = -52. Corelația dintre dimensiunile Dass21 a variat între r = .85 și r = .98 Concluzii. Rezultatele studiului au evidențiat relația dintre MT, stres, anxietatea și depresie. Nivelurile mai ridicate de MT au un impact semnificativ în reducerea stresului, anxietății și a depresiei, care pot ajuta sportivii să performeze mai bine.
Cuvinte cheie: mental toughness, Dass21, inventarul mental toughness, performanță sportivă, stres, anxietate, depresie.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă