Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2021  
         
  Articol:   STUDIU CORELAȚIONAL PRIVIND ATENȚIA ELEVILOR DE CLASA PREGĂTITOARE LA LECȚIA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT / CORRELATIONAL STUDY REGARDING THE ATTENTION OF THE PREPARATORY CLASS STUDENTS TO THE PHYSICAL EDUCATION AND SPORT LESSON.

Autori:  BĂLĂNEAN DENISA, PETRACOVSCHI SIMONA.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.66(1).01


Published Online: 2021-03-20
Published Print: 2021-03-30
pp. 5-15

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT.
Studiu corelațional privind atenția elevilor de clasa pregătitoare la lecția de educație fizică și sport. Introducere: Există afecțiuni care nu se pot observa cu ochiul liber și care pot fi confundate cu lipsa de inteligență, în această categorie încadrându-se deficitul de atenție. Obiective: Studiul și-a propus să analizeze corelații între nivelul atenției și genul copiilor din clasa pregătitoare, să evidențieze diferențe între fete și băieți și să identifice existența unei atenții mai sporite a fiecărui gen, în funcție de momentul lecției de educație fizică și sport. Metode: S-au utilizat două probe specifice: Testul Toulouse-Pieron (1982) și The Raven Progressive Matrices (1938). Ulterior aplicării testelor, pe o perioadă de 2 luni s-a aplicat și metoda observației directe. La acest studiu au luat parte 51 de copii, dintre care 22 de fete și 29 de băieți, elevi de clasa pregătitoare. Rezultate: S-a demonstrat legătura dintre nivelul atenției și genul elevilor, la un ρ= 0,773, cu un prag de semnificație de .000, care arată asocierea foarte semnificativă dintre cele 2 variabile. Obținerea unui coeficient t= 7,758 și a unui prag de semnificație de .000, evidențiază existența unei diferențe foarte semnificative statistic între cele două grupuri. S-a observat, de asemenea, un grad distinct de atenție între cele 2, oscilând în funcție de activitatea propusă. Concluzii: Fetele prezintă un grad mai ridicat de atenție decât băieții, existând o legătură între genul elevilor și focusarea pe anumite sarcini; fetele sunt mai atente decât băieții la momentele care cuprind activități de expresie corporală, în timp ce băieții sunt mai atenți decât fetele la activitățile competitive.
Cuvinte cheie: deficit de atenție, gen, asociere, concentrare, momentele lecției
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă