Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   ASPECTE PRIVIND INCIDENTA TRAUMATISMELOR IN SPORTUL DE PREFORMANTA, RAPOARTE LA: VARSTA, VECHIME IN SPORT, TALIE, GREUTATE, IMC / ASPECTS ON TRAUMA INCIDENCE IN COMPETITIVE SPORTSMEN – TRAUMA DISTRIBUTION BY AGE, TIME SPENT IN SPORTS PRACTISING, HEIGHT, WEIGHT, B.M.I.

Autori:  .
 
       
         
  Rezumat:  

Aspecte privind incidenţa traumatismelor în sportul de preformanţă, rapoarte la: vârstă, vechime în sport, talie, greutate, IMC. Studiul pleacă de la premisa că, incidenţa crescută a traumatismelor în rândul sportivilor de performanţă investigaţi, se datorează unor factori ce pot fi măcar în parte contracaraţi prin intermediul profilaxiei primare. Scop. Reducerea numărului de traumatisme la sportivii cuprinşi în studiu, prin identificarea factorilor de risc şi introducerea în procesul de pregătire, a unor programe de exerciţii profilactice şi a tehnicilor de stretching, atît în încălzire cât şi în refacerea postefort, în scopul prevenirii şi a creşterii performanţei sportive. Material şi metodă: Studiul a cuprins un lot de 155 sportivi cu vârste cuprinse între 13-42 de ani şi o vechime în sport cuprinsă în intervalul 4-20 ani. S-a urmărit incidenţa, frecventa şi localizarea traumatismelor specifice, cauzele ce favorizează producerea de traumatisme şi intervenţia noastră cu metode de prevenţie şi recuperare. Studiul s-a derulat pe o perioadă de 3 ani competiţionali când s-a reuşit urmărirea îndeaproape a sportivilor respectiv: august 2006 – iulie 2009. Rezultate: Media greutăţii sportivilor baschetbalişti este semnificativ crescută, faţă de media greutăţii celorlalţi sportivi. Această diferenţă este dată de particularităţile sportului respectiv (în baschet sportivii au talie înaltă şi greutate mare). I.M.C., se încadrează în condiţii optime şi nu sunt diferenţe semnificative între ramurile sportive. Numărul maxim de traumatisme înregistrate de un sportiv pe acelaşi segment este semnificativ crescut la handbalişti faţă de celelalte ramuri sportive. Numărul total de traumatisme înregistrate de un sportiv la toate segmente este semnificativ crescut la handbalişti faţă de celelalte ramuri sportive.

Cuvinte cheie: sportivi, traumatisme, parametrii numerici (vârsta, vechime în sport, talie, greutatea, IMC).

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă