Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   METODĂ AUTOMATĂ DE SUPERVIZARE A ÎNCĂRCĂTURII ÎN ANTRENAMENTUL SPORTIV / AUTOMATED SUPERVISION METHOD OF THE TRAINING LOAD.

Autori:  DEAK GRAŢIELA-FLAVIA.
 
       
         
  Rezumat:  

Metodă automată de supervizare a încărcăturii în antrenamentul sportiv. Introducere: Supervizarea automată a încărcăturii în antrenamentul sportiv implică utilizarea de software în luarea deciziilor referitoare la încărcătura optimă corespunzătoare fiecărui pas al unui ciclul de antrenament. Antrenorii şi sportivii ar putea beneficia în mod egal de pe urma folosirii acestei metode în procesul lor de pregătire sportivă. Materiale şi metode: A fost dezvoltat un model bazat pe reţele Petri pentru supervizarea antrenamentului sportiv. Modelul corespunde unui ciclu de antrenament cu durata de o săptămână (şase şedinţe de antrenament, un antrenament pe zi). După primul antrenament, sportivii sunt evaluaţi cu metoda RPE (Rating of Perceived Exertion). A doua zi, ei se autoevaluează pentru supra-antrenament folosind chestionarul lui Anderson. Pe baza acestor doi parametri şi a nivelului încărcăturii în antrenamentul deja efectuat, se ia o decizie referitoare la nivelul încărcăturii antrenamentului viitor. Rezultate: Modelul dezvoltat a fost implementat şi aplicaţia rezultată a fost numită SUPERTRAIN. Antrenorii şi sportivii o pot folosi introducând numărul de puncte rezultate în urma evaluării pentru supra-antrenament, numărul de unităţi arbitrare rezultate în urma evaluării cu metoda RPE şi nivelul încărcăturii în antrenamentului precedent. Rezultatul dat de aplicaţie este nivelul încărcăturii pentru antrenamentul următor. Concluzii: În viitor, procesul de pregătire sportivă va putea fi îmbunătăţit cu ajutorul unor unelte automate de tipul aplicaţiei SUPERTRAIN. Rezultatul aşteptat este îmbunătăţirea performanţei sportive.

Cuvinte cheie: încărcătură de antrenament, supervizare automată, reţele Petri, model.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă