Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2010  
         
  Articol:   VIAŢA DE SCRIMĂ LA UNIVERSITATEA FERENCZ JÓZSEF.

Autori:  KILLYÉNI ANDRÁS-PÉTER.
 
       
         
  Rezumat:  

După înfiinţarea din 1872 a universităţii din Cluj, studenţii au simţit nevoia de mai multă mişcare, în special a antrenamentelor de scrimă. Organizarea acestor antrenamente în cadrul universităţii nu era posibilă, din acest motiv studenţii s-au înscris în Clubul de Gimnastică şi Scrimă (înfiinţat în 1872), care în acea perioadă a inaugurat o sală nouă de sport. După înfiinţarea în 1884 a Clubului Atletic din Cluj antrenamentele de scrimă au fost organizate în cadrul acestui club până în 1891. În viaţa sportivă universitară clujeana anul 1896 reprezintă începutul unei noi ere. Lajos Vermes a fost numit în funcţia de profesor de gimnastică şi scrimă a universităţii clujene. Vermes a reorganizat predarea scrimei, iar în 1902 a înfiinţat Clubul Atletic Universitar din Cluj. În cadrul clubului s-au evidenţiat scrimeri renumiţi, cum ar fi Sándor Posta, sportivul care, după plecarea din Cluj, a câştigat pentru Ungaria medalia olimpică de aur în proba de sabie la jocurile olimpice din 1924.

Cuvinte cheie: Universitatea din Cluj, Clubul de Ginastică şi Scrimă, Clubul Atletic din Cluj, Mihály Kővári, Lajos Vermes, Clubul Atletic Universitar din Cluj, Sándor Posta

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă