Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2001  
         
  Articol:   ROLUL PRACTICĂRII ACTIVITĂŢII FIZICE ÎN PREVENIREA CANCERULUI DE COLON / THE PHYSICAL ACTIVITY COULD PREVENT COLON CANCER.

Autori:  MARILENA KORY-MERCEA, ELENA ZAMORA.
 
       
         
  Rezumat:  Activitatea fizică are efecte importante asupra multor funcţii ale organismului, care pot influenţa riscul de apariţie a cancerului. Cancerul de colon este cea mai frecventă formă de neoplasm studiată în corelaţie cu activitatea fizică. Printre mecanismele de protecţie plauzibile s-ar putea număra efectele favorabile ale efortului fizic asupra insulinei, prostaglandinelor şi nivelului acizilor biliari, fiindcă toţi parametrii menţionaţi influenţează creşterea şi proliferarea celulelor din colon. În plus, activitatea fizică reduce timpul de tranzit intestinal al bolului alimentar, precum şi durata de contact dintre materiile fecale carcinogene şi mucoasa colonului  
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă