Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA DRAMATICA - Ediţia nr.2 din 2011  
         
  Articol:   JANOVICS JENŐ: VIZIUNE ŞI ABORDARE A ISTORIEI DRAMEI MAGHIARE / JANOVICS JENŐ: VISION AND APPROACH OF THE HISTORY OF HUNGARIAN DRAMA.

Autori:  DELIA ENYEDI.
 
       
         
  Rezumat:  Janovics Jenő (1872-1945) este artistul maghiar de excepţie care a marcat atât istoria teatrului cât şi a cinematografului din Transilvania. De-a lungul zbuciumatei sale istorii, oraşul Kolozsvár/Cluj (astăzi Cluj-Napoca) a reprezentat alegerea sa pentru a-şi implini cariera în regie de teatru şi film, scenaristică, actorie şi directorat de teatru. Janovics Jenő a fost de asemenea un autor activ, semnând şase cărţi şi peste o sută de articole în presa locală. În 1907 publică A magyar dráma irányai: tanulmány (Direcţiile dramei maghiare: un studiu), o vastă cercetare asupra originii şi dezvoltării acesteia. Lucrarea de faţă urmăreşte dimensiunea practică a acestui proiect complex şi anume stagiunea 1911-1912 a ciclului istoriei dramei maghiare ce marchează viziunea de o viaţă a lui Janovics şi începutul epocii de aur pentru teatrul său.

Cuvinte cheie: teatru, Janovics Jenő, dramaturgie maghiară, istorie, conferinţă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă