Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA CHEMIA - Ediţia nr.4 din 2015  
         
  Articol:   COMPARATIVE EVALUATION OF SOME MINOR- AND MAJOR ELEMENT CONTENTS IN COMMERCIAL YOGURTS.

Autori:  OANA CADAR, MIRELA MICLEAN.
 
       
         
  Rezumat:   The content of 10 minor and major elements (Cr, Cu, Fe, Mn, Zn, Na, K, Ca, Mg and P) was quantified by inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) in 15 commercial plain and fruit mixed yogurts, purchased in supermarkets from Romania. Results of both minor and major elements were found mostly similar in all varieties of yogurt studied. The concentrations in mg/kg fresh weight were: Cr (0.25), Cu (0.30-0.56), Fe (0.53-1.23), Mn (0.42-0.83), Zn (2.56-3.69), Na (325-522), K (999-1356), Ca (932-1206), Mg (82-113) and P (924-1001). Some of the essential elements were found to have good and healthy contribution to daily nutrition of consumers in accordance to Recommended Dietary Allowance (RDA).

Keywords: yogurt, minor elements, major elements
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă