Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA CHEMIA - Ediţia nr.3, Tom II din 2016  
         
  Articol:   IDENTIFICATION AND CLASSIFICATION OF WHISKEY ALCOHOLIC DRINKS USING MASS SPECTROMETRY AND CHEMOMETRIC TOOLS.

Autori:  MONICA CULEA, PAULA PODEA.
 
       
         
  Rezumat:  Adulteration of alcoholic drinks is often common, due to the products high prices and large commercialization. Using Mass Spectrometry and a Multi-Variate Statistical Package soft with PCA analysis application, whiskey from different sources was identified and compared in order to create a successfully method for identification possible adulterants. For PCA analysis the m/z abundance values (obtained from fingerprints mass spectra) were used. The results showed that the complex spectrum is a good chemical fingerprint of whiskey sample, indicating its origin and type and facilitate a good differentiation of different samples. By classification the models obtained for all whiskey samples, a method for adulterants detection was created. 

Keywords: whiskey, GC-MS, PCA analysis, spectrum fingerprint.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă