Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA CHEMIA - Ediţia nr.1 din 2015  
         
  Articol:   THERMAL STABILITY OF ANTHOCYANINS FROM COMMON DOGWOOD (CORNUS SANGUINEA L.) FRUITS.

Autori:  BIANCA MOLDOVAN, LUMINIŢA DAVID.
 
       
         
  Rezumat:   The Common dogwood (Cornus sanguinea L.) fruits are known for their high antioxidant activity, partially due to their anthocyanin content. The aim of this study is to examine the storage stability of anthocyanins from these fruits, at different temperatures (2°C, 22°C and 75°C). The results show that thermal degradation reaction of anthocyanins from Common dogwood fruits complies with first-order reaction kinetics. Degradation parameters, such as half-life t1/2, reaction rate constant k and activation energy Ea values were determined. Anthocyanin extract stored at 2°C presented the highest stability with a degradation constant rate of 1.0·10-3 h-1. The calculated thermal degradation activation energy of the investigated fruits extract was Ea = 40.35 kJ/mol.

Keywords: Cornus sanguinea L., anthocyanins, degradation kinetics
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă