Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.2 din 2015  
         
  Articol:   PROBLEME ETICE ÎN PRACTICILE PRESCRIERII MEDICAMENTELOR ÎN ROMÂNIA. OPINII ALE REPREZENTANȚILOR FARMACEUTICI.

Autori:  MAGDALENA IORGA, LASZLO-ZOLTAN SZTANKOVSZKY, CAMELIA SOPONARU, BEATRICE-GABRIELA IOAN.
 
       
         
  Rezumat:  Probleme etice în practicile prescrierii medicamentelor în România. Opinii ale reprezentanților farmaceutici. Studiul are ca scop identificarea opiniilor reprezentanților farmaceutici cu privire la practicile prescrierii medicamentelor de către medici în România. Material și metodă: un număr de 70 de reprezentanți farmaceutici care lucrează la diferite companii farmaceutice din România au răspuns la un chestionar privind practicile de prescriere a medicamentelor de către medici. Variabilele ca vârstă, sex, educație medical/non-medicală, experiența de lucru sau mediul de lucru au fost luate în considerație. Datele culese au fost prelucrate cu Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versiunea 17.0 pentru Windows. Rezultate: 95% dintre subiecți apreciază că medicii își folosesc experiența cu un anumit medicament atunci când îl prescriu. Un număr de 67% dintre reprezentanții farmaceutici consideră că medicii își acoperă costurile activităților legate de educația medicală continuă și training prin sponsorizări oferite de către companiile farmaceutice. 66% dintre participanți apreciază că relațiile medicilor cu reprezentanții medicali sunt importante atunci când prescriu medicamente. Concluzii: Reprezentanții farmaceutici consideră că practicile de prescriere a medicamentelor de către medici sunt influențate de mai mulți factori legați de politicile de sănătate sau criterii personale, inclusiv relațiile dintre medici și reprezentanții farmaceutici.

Cuvinte-cheie: etică, reprezentant farmaceutic, prescrierea de medicamente, medic.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă