Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.2 din 2013  
         
  Articol:   INTERVIU - DESPRE ÎNCEPUTURILE ŞI DESPRE VIITORUL BIOETICII ÎN ROMÂNIA .

Autori:  MARIA ALUAȘ.
 
       
         
  Rezumat:  MA: Domnule profesor, spuneţi-ne, cum a luat naştere preocuparea în România pentru bioetică cine au fost actorii la început, în urmă cu douăzeci de ani, atunci când au început primele discuţii și preocupări în acest domeniu.

VA: În anul 1984, primul care a avut preocupări în acest domeniu, a fost profesorul Gheorghe Scripcaru de la Universitatea de Medicină din Iaşi; în paralel, un an sau doi după profesorul Scripcaru, doctorul Maximilian a început și el, la Bucureşti, să dezvolte un cerc de bioetică şi apoi o şcoală de bioetică. Şi acestea au fost, să spunem, începuturile bioeticii în România. După care au apărut lucrări de bioetică, iar după anul 1990 aceste preocupări s-au dezvoltat și mai mult. La Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, din Iaşi, s-a introdus un curs de bioetică. La început a fost facultativ, după care a devenit opţional, iar mai apoi obligatoriu. Şi începând de prin anii ’97-’98 s-a introdus în fiecare universitate de medicină, din Români, un curs de bioetică, alături de psihologie medicală şi de sociologie medicală. 

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă