Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   MODELE EXPERIMENTALE UTILIZATE ÎN STUDIUL FIBROZEI HEPATICE / EXPERIMENTAL MODELS FOR THE STUDY OF LIVER FIBROSIS.

Autori:  CRISTIAN CEZAR LOGIN, ADRIANA MUREȘAN, MARIA ALUAȘ, SIMONA CLICHICI.
 
       
         
  Rezumat:  Fibroza reprezintă o modificare patologică potențial reversibilă întâlnită în numeroase leziuni hepatice cronice. Adesea, evaluarea fibrozei hepatice necesită manopere medicale invazive. Identificarea unor indicatori neinvazivi de fibroză hepatică, care să permită identificarea rapidă și specifică a fibrozei, precum și progresia acesteia este de actualitate. Cercetarea se poate realiza pe modele experimentale, utilizând șobolani sau șoareci. Se pot folosi metode invazive (ligatură de căi biliare), metode metabolice și, foarte frecvent, modele experimentale toxice. Alegerea modelului experimental ar trebui să țină seama de gradul de invazivitate al inducerii patologiei hepatice, de numărul de animale folosite, de potențialul toxic al substanței folosite, de reproductibilitatea studiului și de măsura în care rezultatele pot fi transpuse în cercetarea clinică. Vom prezenta câteva modele experimentale de hepatopatie cronică toxică mai frecvent folosite, problemele etice și reglementările legale privind cercetarea pe modele experimentale animale în România.

Cuvinte cheie: fibroză hepatică, model experimental, CCl4, tioacetamidă
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă