Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1-2 din 2014  
         
  Articol:   ETICA ABORDĂRII MAMEI PRUNCUCIGAŞE ÎN EXPERTIZA MEDICO-LEGALĂ PSIHIATRICĂ / THE ETHICAL APPROACH OF THE INFANTICIDE – ACCUSED MOTHERS IN THE MEDICO-LEGAL PSYCHIATERIC EXPERTISE.

Autori:  DAN PERJU-DUMBRAVĂ, ADINA DANCIU, DANIEL MURESAN, RADU MOLDOVAN, PAUL VOLSITZ, CARMEN CORINA RADU.
 
       
         
  Rezumat:  Problemele care apar în expertizele medico-legale ale mamelor acuzate de pruncucidere (art 174 Cod penal sau sunt prezența sau absența capacității psihice (a discernământului) în momentul comiterii faptei. Expertul medic legist trebuie să păstreze o atitudine echilibrată între empatia față de mamă și obiectivitate în fața grozăviei faptei. Absența discernământului la aceste femei este cauzat, în majoritatea cazurilor, de afecțiuni psihiatrice în legătură cu sarcina, și aceste afecțiuni trebuie diagnosticate corect și complet, pentru a elimina orice dubii. De asemenea, trebuie luată în considerare posibilitatea simulării unor afecțiuni psihiatrice, de către mame, pentru a înșela ancheta și expertiza medico-legală.

Cuvinte cheie: empatie obiectivitate, boli psihice, simulare, infanticid.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă