Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   MODULAREA STRESULUI DE EFORT FIZIC, PRINTR-UN PREPARAT FITO-ENERGETIC, CARE CONŢINE SCHISANDRA CHINENSIS / MODULATION OF PHYSICAL STRESS, THROUGH A PHYTO ENERGETICAL PREPARATION, CONTAINING SCHISANDRA CHINENSIS.

Autori:  RAMONA JURCĂU, IOANA JURCĂU, NICOLAE COLCERIU, IONEL PAPUC.
 
       
         
  Rezumat:  Premize. Fitoterapia energetică s-a dovedit că are efecte benefice asupra anxietăţii şi cortizolemiei, fiind considerată o acupunctură lichidă (AL). Obiective. Prin acest studiu, ne-am propus să evaluăm modularea stresului indus de efortul fizic intens şi de scurtă durată, la subiecţi sedentari. Metodă. Subiecţii aleşi (n=22) au fost selectaţi conform cerinţelor studiului. Stresul a fost reprezentat de un efort fizic intens şi de scurtă durată, realizat cu un cicloergometru Ergomedic 839e Monark. Au fost evaluate starea de anxietate şi cortizolul salivar. Preparatul fitoterapiv aleas a conținut Schisandra chinensis (PSS). Evaluarea statistică s-a făcut pe baza testului Student. Rezultate. Starea de anxietate şi cortizolul salivar au fost diminuate imediat pre- şi poststres la subiecţii cărora li s-a administrat PSS, comparativ cu subiecţii care nu au urmat nici un tratament. Concluzii. 1) Starea de anxietate şi cortizolul salivar au fost semnificativ reduse, în momentele imediat pre şi post efort, sub influenţa PSS, comparativ cu subiecţii netrataţi. 2) Influenţa PSS asupra stării de anxietate a fost semnificativ mai intensă decât asupra cortizolului salivar, în momentele imediat pre- şi poststres. 3) Între loturile PSS şi martor, au existat diferenţe, atât pentru evoluţia dinamică a anxietăţii, cât şi pentru cea a cortizolului salivar. 4) PSS ar putea fi folosit în modularea stresului cauzat de efortul fizic de scurtă durată şi intens, la persoane sedentare.

Cuvinte cheie: Stres, Efort fizic intens, Anxietate, Cortizol salivar, Fitoterapie energetică, Schisandra chinensis
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă