Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA BIOETHICA - Ediţia nr.1 din 2013  
         
  Articol:   DINCOLO DE DIALOGUL SURZILOR. DE LA LEGITIMAREA LA LEGITIMITATEA EUTANASIEI? / BEYOND TALKING AT CROSS PURPOSES. FROM LEGITIMATING EUTHANASIA TO ITS LEGITIMACY?.

Autori:  SIMONA ŞTEFANA ZETEA.
 
       
         
  Rezumat:   Conştientizând faptul că adeseori susţinătorii şi oponenţii practicii eutanasiei nu reuşesc să dialogheze pe această temă întrucât folosesc un limbaj distinct şi au ca puncte de referinţă sisteme de valori diferite, în articolul Dincolo de dialogul surzilor. De la legitimarea la legitimitatea eutanasiei? îmi propun să reflectez asupra motivaţiilor care par a susţine în viziunea celor dintâi legitimitatea acestei practici şi asupra temeiurilor umane şi religioase pornind de la care cei din urmă o pun sub semnul întrebării. Consider că, dacă o parte din raţiunile deschiderii indivizilor către această practică pot fi la limită înţelese (v. teama individului faţă de propria suferinţă sau compasiunea faţă de durerea altcuiva, dorinţa de control asupra propriei persoane şi de autodeterminare etc.), nu toate argumentele vehiculate în favoarea eutanasiei pot fi considerate la fel de îndreptăţite (dacă s-ar mai putea justifica dorinţa unui bolnav incurabil de a muri de teamă de a nu-şi împovăra anturajul, nu este la fel de îndreptăţită decizia unor terţi sau unor autorităţi de a eutanasia un individ din raţiuni economice de pildă). Socotesc însă deopotrivă că nu este de ajuns ca opozanţii eutanasiei (între care se numără şi Biserica) să transmită simple învăţături pe această temă, fiind necesar de asemenea ca ei să vină cât mai eficient şi concret în sprijinul celor care, suferind, ar fi tentaţi să ceară eutanasierea, prin iniţiative în domeniul formării indivizilor şi personalului medical bunăoară, dar şi prin acordarea de suport uman şi spiritual bolnavilor incurabili şi vârstnicilor , respectiv aparţinătorilor acestora. Consider că, dacă adepţii practicii eutanasiei şi legalizării ei ar pleca urechea la argumentaţia celor care au o poziţie defavorabilă acestei practici şi dacă aceştia din urmă nu s-ar mărgini la simpla argumentare a propriei poziţii, venind eficient în sprijinul bolnavilor, aparţinătorilor, personalului medical etc., dialogul ar putea începe a fi mai rodnic.

Cuvinte cheie: Eutanasie, Moarte bună, Suferinţă, Compasiune, Demnitate umană, Încrâncenare terapeutică
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă