Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   VOCI ALE FEMEILOR RUDĂRESE DIN FILIAȘI (ROMÂNIA) ÎN CONTEXTUL CONVERTIRII LA PENTICOSTALISM. / VOICES OF RUDARI WOMEN FROM FILIAŞI (ROMANIA) IN THE CONTEXT OF CONVERSION TO PENTECOSTALISM.

Autori:  GABRIEL GIRIGAN.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2024.2.13

Article history: Received 09 October 2023; Revised 14 May 2024; Accepted 19 May 2024; Available online 25 June 2024; Available print 30 June 2024.
pp. 229-247

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Voci ale femeilor rudărese din Filiași (România) în contextul convertirii la penticostalism. Articolul de față prezintă convertirea la penticostalism în rândul femeilor dintr-o comunitate de rudari în contextul postsocialismului est-european. Studiul de caz prezintă o comunitate etnică de rudari dintr-un oraș mic din sudul României. Argumentez că femeile rudărese au un dublu rol în comunitate, primul de conservare a dualismului dintre penticostalism și cultura locală și al doilea de inițiere a convertirii în rândul bărbaților. Femeile alimentează convertirea religioasă prin viziuni, vise sau semne de boală. Toate aceste condiții prealabile au facilitat devenirea lor ca interprete ale traducerii penticostalismului în cultura locală. Mai mult decât atât, femeile devin astfel călăuze ale convertirii bărbaților. Ele joacă, de asemenea, un rol important în medierea celor două lumi, tradițiile Rudari și noua cultură penticostală. Ele sunt capabile să descifreze semnele extatice penticostale într-un context comunitar dominat de bărbați, vocile femeilor devenind astfel un mediator în procesul de convertire (Brusco, 2010). În mod similar, femeile acționează ca „terapeute” în contextul procesului de convertire și transformare a machismului bărbaților.

Cuvinte cheie: Penticostalism, România, studii asupra băieşilor/rudarilor, transfor¬mare culturală, naraţiuni ale convertirii, studii de gen, etnografie
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă