Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   ROMANUL TRANZIȚIEI POST-COMUNISTE ROMÂNEȘTI CA REALISM AL TRANZIȚIEI. PRECEDENTE TEMATICE ÎN LITERATURA ROMÂNĂ ȘI EST-CENTRAL EUROPEANĂ. / THE POST-COMMUNIST NOVEL OF TRANSITION AS REALISM OF TRANSITION. THEMATIC PRECEDENTS IN ROMANIAN AND EAST-CENTRAL EUROPEAN LITERATURE.

Autori:  BOGDAN CONTEA, IULIA PIETRARU.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2024.2.12

Article history: Received 02 February 2024; Revised 21 April 2024; Accepted 25 April 2024; Available online 25 June 2024; Available print 30 June 2024.
pp. 207-228

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Romanul tranziției post-comuniste românești ca realism al tranziției. Precedente tematice în literatura română și est-central europeană. Lucrarea de față își propune să analizeze modul în care anumite forme narative circulă în interiorul sistemului mondial literar – unul dar inegal (Moretti 2004, WReC 2015) – plecând de la cazul romanului tranziției postcomuniste, specific pentru multe dintre literaturile Europei de Est. Literatura română abundă de astfel de romane, acestea luând diverse forme, conform diferitelor paradigme literare din care au luat naștere. Noi argumentăm însă că literatura română postcomunistă, sau cel puțin regimul ei social-politic de relevanță, reprezintă un caz simptomatic pentru ceea ce autorii studiului Combined and uneven development: Towards a new theory of world-literature (WReC) numesc “irealism (semi-)periferic”. Conform studiului, literatura produsă în periferii și semiperiferii e adesea dominată formal de o serie de practici identificate drept specifice modernismului, ce iau naștere, determinate fiind de condiția semiperiferiei în sistemul unic și inegal al world literature, în care ficțiunea devine relatarea ce mediază experiența trăită în “«ordinea» palimpsestică, combinatorie și contradicto¬rie a experienței periferice” (WReC). Cu toate acestea, în ultimii ani se trasează o nouă direcție a prozei române contemporane în vederea regândirii/ reproble¬matizării trecutului și a modului în care acesta poate fi reflectat literar. O serie de romane recente precum Cât de aproape sunt ploile reci (2020) de Bogdan Coșa sau Bureți de fag (2021) de Mihai Duțescu, dar și altele, dau naștere unei noi formule estetice a romanului tranziției postcomuniste prin modurile în care operează cu realismul. Ne propunem așadar să investigăm istoria recentă a fenomenului reprezentării ficționale a tranziției românești în relație cu fenomene similare din literaturile est-central europene, analizând totodată specificul “realismului tranziției” (așa cum vom numi această nouă categorie literară, pe urmele lui Mihnea Bâlici).

Cuvinte cheie: roman al tranziției, literatură (semi-)periferică, realism perife¬ric, postcomunism, realismul tranziției
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă