Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   ALTERITATEA ROMÂNĂ ȘI MAGHIARĂ. O PERSPECTIVĂ SISTEM-LUME ASUPRA ROMANULUI EVENIMENTULUI. / ROMANIAN AND HUNGARIAN OTHERNESS. A WORLD-SYSTEM PERSPECTIVE ON THE EVENT NOVEL .

Autori:  ANDREEA MÎRȚ.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2024.2.10

pp. 175-186

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Alteritatea română și maghiară. O perspectivă sistem-lume asupra romanului evenimentului. Articolul își propune să investigheze modul în care sistemul-lume combinat și inegal este reflectat în două romane periferice în sistemul literar modern, romane care au în centru conflictul româno-maghiar din 1919, parte a primului Război Mondial. Moartea unei Republici Roșii de Felix Aderca și Anna Édes de Dezső Kosztolányi sunt discutate comparativ pentru a vedea cum literaturile (semi)periferice articulează dinamica sistemelor-lume și a geografiilor dezvoltării inegale. Romanul evenimentului, ca narațiune care încapsulează și generează tensiuni și schimbări socio-economice, politice și culturale este reprezentativ pentru articularea tiparelor imaginare privind alteritatea. În acest sens, articolul investighează modul în care „orientalismul de frontieră” este activat în narațiunea despre război și modul în care acest imaginar reflectă inegalitățile din cadrul sistemului-lume.

Cuvinte cheie: teoria sistemului-lume, orientalism de frontieră, imaginar, subgen, literatură română, literatură maghiară
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă