Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   BIOPOLITICA PANDEMICĂ ÎN LITERATURA ROMÂNĂ. / PANDEMIC BIOPOLITICS IN ROMANIAN LITERATURE.

Autori:  GABRIELA GLĂVAN.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2024.2.09

pp. 159-173

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Biopolitica pandemică în literatura română. Biopolitica anilor pandemiei COVID a avut un impact puternic asupra tuturor domeniilor de activitate, inclusiv asupra literaturii și artelor. Contaminarea și izolarea au devenit rapid termenii esențiali ai interacțiunii sociale, iar scriitorii au reflectat imediat impactul acestora în lucrări care au încercat să surprindă spiritul vremii pe măsură ce acesta prindea contur. Scriitorii români au fost în mod special prompți în a răspunde provocărilor acestei crize fără precedent în deceniile moderne, astfel încât primele scrieri pandemice au fost publicate în ultimele luni ale anului 2020. Pandemia veselă și tristă a Florinei Ilis (Polirom, 2020), Măștile din spatele măștii de Teodor Hossu-Longin (Hyperliteratura, 2022) și volume colective precum Izolare (Nemira, 2020) și Jurnal din vremea pandemiei. Proză de grup (Brumar, 2021), editate de Marius Cosmeanu, sunt doar cele mai vizibile exemple care ar putea fi explorate în acest context. Bazându-se pe teorii despre postumanism, științe umaniste medicale, etică și contagiune, această lucrare își propune să exploreze modul în care segmentul pandemic al literaturii românești ar putea fi integrat într-un cadru literar global ce evidențiază o diversitate de genuri și o pluralitate de voci dinamizând relația dintre efectele cele mai de ecou ale pandemiei și arta narativă. Lucrarea își propune să cartografieze un dialect literar emergent care dă formă, voce și coerență unei experiențe colective ce a lăsat o amprentă de neșters asupra prezentului și va modela semnificativ climatul cultural al viitorului apropiat.

Cuvinte cheie: Pandemia COVID-19, izolare, traumă colectivă, postumanism, contagiune, științe umaniste medicale, literaturi periferice
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă