Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   O CĂLĂTORIE (ANARHE)TIPICĂ PRIN NEW YORK. ODISEEA AMERICANĂ POSTMODERNĂ A LUI DON DELILLO ÎN COSMOPOLIS. / A(N) (ANARCHE)TYPICAL JOURNEY THROUGH NEW YORK: DON DELILLO’S COSMOPOLIS AS AN AMERICAN POSTMODERN ODYSSEY.

Autori:  MARIA BARBU.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2024.2.06

Article history: Received 05 February 2024; Revised 04 April 2024; Accepted 10 April 2024; Available online 25 June 2024; Available print 30 June 2024
pp. 109-124

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. O călătorie (anarhe)tipică prin New York. Odiseea americană postmodernă a lui Don DeLillo în Cosmopolis. Călătoriile prin teritoriile nord-americane au fost deseori făcute în căutare de ceva: o viață mai bună, un spațiu de frontieră mai întins sau stilul de viață și oportunitățile mai mari de pe cealaltă coastă. Alteori, mai ales în a doua jumătate a secolului al XX-lea, aceste călătorii au fost făcute din simpla plăcere de a călători: neavând rute prestabilite, ele lasă urme rizomatice pe harta Americii și se mișcă în derivă de-a lungul acesteia. În cazul romanului Cosmopolis de Don DeLillo, aceste două tipuri de narațiuni geografice se suprapun în plimbările haotice ale lui Eric Packer cu limuzina prin New York, prin care acesta încearcă să ajungă la frizerul său, dar este mereu blocat de diverse lucruri care se întâmplă pe străzi. Printr-o analiză geocritică aprofundată a motivelor pentru care chintesența spațiului american al secolului XXI dovedește imposibilitatea navigării sale în mod direct și ordonat, această lucrare va folosi conceptul de „anarhetip” al lui Corin Braga pentru a defini acest tip de mișcare și, de asemenea, pentru a-l lega de identitatea multiplă și descentrată a subiectului postmodern. În plus, călătoria protagonistului prin Manhattan va fi văzută ca o odisee postmodernă în care destinația își pierde treptat din importanță până la punctul în care sensul călătoriei nu mai depinde deloc de ea.

Cuvinte cheie: Don DeLillo, Cosmopolis, anarhetip, geocriticism, odisee postmodernă, călătorie rizomatică, literatură americană
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă