Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   ASCULTARE ȘI LIZIBILITATE: SUPRAFEȚE URBANE ÎMPOTRIVA „SEMNIFICAȚIILOR GLOBALE” ÎN THE BESIEGED CITY DE LISPECTOR. / LISTENING AND LEGIBILITY: URBAN SURFACES AGAINST ‘OVERARCHING MEANINGS’ IN LISPECTOR’S THE BESIEGED CITY.

Autori:  CĂLINA PĂRĂU.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2024.2.03

Article history: Received 05 February 2024; Revised 04 April 2024; Accepted 10 April 2024; Available online 25 June 2024; Available print 30 June 2024.
pp. 61-72

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Ascultare și lizibilitate: Suprafețe urbane împotriva „semnificațiilor globale” în The Besieged City de Lispector. Acest articol investighează destructurarea proiecțiilor unei „totalități” și a cunoașterii obiective în scriitura modernistă feminină, cu focus pe romanul scriitoarei braziliene Clarice Lispector The Besieged City (Orașul asediat). Argumentul central se construiește pe ideea că scriitura sa se opune unor „geografii ale rațiunii,” demonstrând intraductibilitatea sinelui în interiorul modelului de lizibilitate și comunicare al modernității. În acest roman, alternativa scriitoarei la sfera publică raționalizată și discursivizantă nu este spațiul introspectiv al subiectivității, ci un poiesis al construirii de lumi, clădit pe substituirea sinelui individual cu „viața mai cuprinzătoare a lumii” care este anti-textuală și acentrică. Mă interesează modurile prin care Lispector opune opacitatea lizibilului, căutând „ținutul” neexplorat dinafara logicii timpului istoric și a privirii coloniale. Citind romanul lui Lispector prin conceptul de „scriitura cu urechea” (noțiune ce negociază percepția vestică asupra scrisului, dominată de ideea de „voce”) vom înțelege relațiile complexe dintre literatura euro-americană și cea a Sudului Global, cu atenție față de formele de hibridizare a memoriei în designul global.

Cuvinte cheie: poiesis, totalitate, creolizare, urban, ascultare, modernitate, marginalitate
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă