Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA PHILOLOGIA - Ediţia nr.2 din 2024  
         
  Articol:   MEMORIA SECRETĂ. DESPRE CUM LAUREATUL PREMIULUI GONCOURT 2021, MOHAMED MBOUGAR SARR, RESCRIE POVESTEA UNUI „RIMBAUD NEGRU”. / THE SECRET MEMORY. HOW THE GONCOURT 2021, MOHAMED MBOUGAR SARR, REWRITES THE STORY OF THE “BLACK RIMBAUD” .

Autori:  LAURA T. ILEA.
 
       
         
  Rezumat:   DOI: 10.24193/subbphilo.2024.2.02

Article history: Received 26 April 2024; Revised 04 June 2024; Accepted 12 June 2024; Available online 25 June 2024; Available print 30 June 2024.
pp. 51-60

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT: Memoria secretă. Despre cum laureatul premiului Goncourt 2021, Mohamed Mbougar Sarr, rescrie povestea unui „Rimbaud negru”. Într-un amestec de „detectivism sălbatic” à la Bolaño, de jurnal, jurnalism, interviuri și discuții despre „plagiat”, romanul revoluționar al lui Mohamed Mbougar Sarr rescrie istoria relațiilor Occidentului cu Africa, cu culturile sale și cu modul ei de a povesti, dar și cu forme diferite de marginalitate, din moment ce personajul principal, Elimane Madag, călătorește în egală măsură în America de Sud, făcând parte din cercurile ei intelectuale cele mai interesante – prin intermediul, de exemplu, al lui Sábato, Gombrowicz, Silvina și Victoria Ocampo. Trecând prin voci de scriitori și poeți senegalezi, haitieni și argentinieni, printr-o rescriere apocrifă a istoriei literare a secolului XX, prin subversiunea teoriei plagiatului (din moment ce mituri africane sunt reinterpretate și preluate în cultura occidentală, la fel cu artefactele africane, după expediția Dakar-Djibouti), precum și prin jurnalism detectivist (întrucât multe dintre personaje interoghează relațiile dintre fapte și ficțiune), marginalul și minorul sunt prezentate ca o istorie literară alternativă, perturbatoare a secolului XX și a începutului de secol XXI.

Cuvinte cheie: marginalitate, minor, mituri africane, cultură occidentală, plagiat
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă