Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2024  
         
  Articol:   STUDIU PRIVIND LEGĂTURA DINTRE STIMA DE SINE ȘI IDENTITATEA DE ECHIPĂ, CA FACTORI IMPORTANȚI ÎN COMBATEREA ANXIETĂȚII COMPETIȚIONALE LA SPORTIVII DE PERFORMANȚĂ. / STUDY ON THE LINK BETWEEN SELF-ESTEEM AND TEAM IDENTITY AS MAJOR FACTORS IN TACKLING COMPETITIVE ANXIETY IN PERFORMANCE ATHLETES.

Autori:  FRANCISC REMUS DATCU, SIMONA PETRACOVSCHI, EUGEN BOTA, MARTIN DOMOKOS.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/subbeag.69(1).05

Received 2024 March 20; Revised 2024 March 27; Accepted 2024 March 28; Available online 2024 May 10; Available print 2024 June 30.
pp. 75-86

VIEW PDF

FULL PDF

REZUMAT. Studiu privind legătura dintre stima de sine și identitatea de echipă, ca factori importanți în combaterea anxietății competiționale la sportivii de performanță. Competiția sportivă și performanțele unui sportiv constituie un interes major în psihologia sportului. De-a lungul istoriei sportului, cercetătorii au căutat să identifice acei factori modificabili care să îi ajute pe cei care fac parte din competiție să se adapteze cât mai bine la aceasta. În acest studiu vom vorbi despre identificarea anumitor factori psihologici, descriși în literatura de specialitate ca având o legătură consistentă cu scăderea anxietății competiționale și, de asemenea, își mai propune căutarea unor tehnici implementabile de îmbunătățire a acestor factori. Scopul acestui studiu a fost identificarea unor metode eficiente pentru reducerea anxietății competiționale, dobândirea stării de flow și influențarea dimensiunilor de mindfulness (conștientizare, refocalizare, non-judecare). Studiul a inclus un număr total de 27 subiecți de gen feminin și s-a desfășurat pe o perioadă de 4 luni (21.07.2022-21.11.2022). În cadrul studiului, subiecții au fost împărțiți în două loturi: un grup de lucru în care s-a practicat intervenția unde au fost alocate randomizat 15 jucătoare de fotbal feminine din Liga 1 si un grup de control cu 12 jucătoare. Cele 2 grupuri au fost supuse unei evaluări menite să identifice dobândirea stării de flow și reducerea anxietății competiționale post-exerciții de relaxare fizică și mentală. Rezultatele obținute în urma prelucrării statistice a datelor arată existența unor diferențe între scorurile obținute de cele două grupuri în cazul parametrilor urmăriți dar și între rezultatele obținute la pre și respectiv post testare de fiecare dintre grupuri. Cu toate acestea, diferențe semnificative statistic între cele două grupuri, au fost obținute doar în cazul stării de flow și a anxietății somatice. Pentru obținerea unei performanțe satisfăcătoare în lumea sportului, conformă cu așteptările și pregătirea realizată de către fiecare atlet, starea de flow, de bine mental trebuie luată în considerare înainte, în timpul și după fiecare competiție sportivă, indiferent de nivelul acesteia.

Cuvinte-cheie: anxietate de stare competițională, mindfulness, stare de flow
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă