Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA IURISPRUDENTIA - Ediţia nr.2 din 2023  
         
  Articol:   „UBERIZAREA” MUNCII. RĂMÂNE PLATFORMA DIGITALĂ DE MUNCĂ UN SIMPLU INTERMEDIAR, AVÂND ÎN VEDERE CONTROLUL SEMNIFICATIV EXERCITAT ASUPRA „PLATFORM WORKERS”?.

Autori:  ALBERT ALBANEZI.
 
       
         
  Rezumat:  
DOI: 10.24193/SUBBiur.68(2023).2.4

Article history: Available online 23.12.2023.
©2023 Studia UBB Iurisprudentia. Published by Babeş-Bolyai University.
pp. 106-119

VIEW PDF

FULL PDF

Rezumat: „Uberizarea” muncii descrie o piață digitală de muncă, în care platformele intervin ca simpli intermediari, serviciile oferite fiind prestate de utilizatori care desfășoară o activitatea independentă. Cu toate că raționamentul este valabil în cazul anumitor platforme, cel puțin în cazul aplicațiilor mobile bazate pe locație, el poate fi pus sub semnul îndoielii. În analiza noastră vom încerca să arătăm că pornind de la condițiile serviciului prestat, acestea fiind stabilite în mod unilateral de platformă, nu se poate nega existența unui control semnificativ exercitat asupra „platform workers”, oferind câteva repere jurisprudențiale relevante în acest sens. În consecință, așa cum vom arăta prin concluzii, situația este una difuză întrucât acești lucrători prestează o activitate pe care nu o pot organiza singuri, deși o desfășoară, teoretic, din postura de independenți.

Cuvinte cheie: platforme digitale de muncă, aplicații mobile, localizare, control semnificativ, lucrători pe platforme.
 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă