The STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI issue article summary

The summary of the selected article appears at the bottom of the page. In order to get back to the contents of the issue this article belongs to you have to access the link from the title. In order to see all the articles of the archive which have as author/co-author one of the authors mentioned below, you have to access the link from the author's name.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA GRAECO-CATHOLICA VARADIENSIS - Issue no. 2 / 2006  
         
  Article:   JOHN CHRYSOSTOM, HOLY FATHER OF THE CHURCH, DEACON, PRIEST, BISHOP, REFORMER, MARTYR. / JOHANNES CHRYSOSTOMUS ALS KIRCHENVATER, DIAKON, PRESBYTER, BISCHOF, REFORMER, MÄRTYRER..

Authors:  EUGEN CLINTOC.
 
       
         
  Abstract:  Ioan Gură de Aur, Sfânt Părinte al Bisericii, diacon, preot, episcop, reformator, martir. Ioan Gură de Aur a fost una dintre cele mai renumite personalităţi ale Bisericii. A fost renumit pentru predicile sale. De aceea a intrat în istorie cu numele de Gură de Aur sau Hrisostomul. Ne-au rămas de la el forte multe documente şi izvoare. Sunt celebre catehezele sale baptismale. Pentru formarea sa teologică, Libanius din Antiohia a avut un rol deosebit. Libanius a fost păgân, însă, pentru formarea sa teologico-spirituală, pentru modul de exprimare şi formulare a ideilor sale, şcoala filozofică amintită a avut un rol esenţial. A avut harul deosebit de a predica. „Omiliile” sale au intrat şi ele în istorie. Liturghia care se celebrează îi poartă numele, chiar dacă nu el a scris şi redactat textul liturghiei pe care-l cunoaştem astăzi, el a fost care a adus cu el din Antiohia texte din diferite tradiţii la Constantinopol. Ioan Gură de Aur a fost un ascet şi pustnic. A eliminat excesele care existau la rezidenţa episcopală din Noua Romă. Ca episcop în Constantinopol sau Noua Romă s-a putut înregistra o altă etapă din curriculum-ul său. Destituirea sa din funcţia de episcop, exilarea şi moartea au fost un episod întunecat din cadrul istoriei Bisericii. Între alţii, Teofil, patriarhul Alexandriei a avut un rol esenţial în lichidarea lui Ioan Gură de Aur. „Dumnezeu să fie lăudat pentru tot” au fost ultimele cuvinte rostite de Ioan Gură de Aur. A murit la 14 septembrie 407. Reabilitarea lui a avut loc la 27.01.438.  
         
     
         
         
      Back to previous page