The STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI issue article summary

The summary of the selected article appears at the bottom of the page. In order to get back to the contents of the issue this article belongs to you have to access the link from the title. In order to see all the articles of the archive which have as author/co-author one of the authors mentioned below, you have to access the link from the author's name.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA - Issue no. 4 / 2007  
         
  Article:   COMMEMORATIVE MEDALLION – IN MEMORIAM IOAN VASILE SOPON.

Authors:  SIMONA ŞTEFANA ZETEA.
 
       
         
  Abstract:   O astfel de evocare – desigur tristă din punct de vedere uman – ar putea începe cu exprimarea regretului treptatei stingeri a unei generaţii de aur a Bisericii române unite.
Dar cred că mai rodnic este să simţim în astfel de momente impulsul de a părăsi starea de epigoni şi a ne face vrednici de asemenea înaintaşi. Fostul teolog – cu o certă vocaţie sacerdotală iremediabil frântă (cel puţin la nivel formal) de instaurarea regimului comunist – inginerul şi dascălul a numeroase generaţii, Ioan Vasile Sopon, simplu „domnul Sopon” pentru toată lumea sau „domnul profesor” pentru studenţi, a părăsit de curând Biserica luptătoare (în care a combătut la propriu în vremuri deloc uşoare) pentru a se integra în Biserica triumfătoare. Cum niciun om, şi cu atât mai puţin vreo comunitate, nu-şi poate uita trecutul, această comemorare se încadrează în demersul revistei noastre de a recupera patrimoniul de suflet al Bisericii române unite, în speranţa unei veridice revigorări a membrilor săi.
 
         
     
         
         
      Back to previous page