The STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI issue article summary

The summary of the selected article appears at the bottom of the page. In order to get back to the contents of the issue this article belongs to you have to access the link from the title. In order to see all the articles of the archive which have as author/co-author one of the authors mentioned below, you have to access the link from the author's name.

 
       
         
    STUDIA THEOLOGIA CATHOLICA LATINA - Issue no. 1 / 2002  
         
  Article:   THE SERVICE OF RECONCILIATION IN CHURCH AND SOCIETY / A MEGBÉKÉLÉS SZOLGÁLATA AZ EGYHÁZBAN ÉS A TÁRSADALOMBAN.

Authors:  PÉTER ISTVÁN.
 
       
         
  Abstract:  „Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség és az emberekhez jó akarat” – hangzik az angyalok szájából az evangélium a karácsonyi éjszakában. Ebben Isten, a hírnökei által világosan bejelenti a bűn miatt tökéletlenné, diszharmonikussá, a halál által végessé vált emberi világ számára békülési szándékának újabb jelét, a megváltás, bűn alóli szabadulás ígéret beteljesítésének kezdetét, az újszövetség megkötésének kezdő lépéseit, az isteni tökéletes világ és a tökéletlenné vált emberi világ közötti híd alapkövének letételét Krisztus által. Ugyanakkor a felcsendülő angyali híradás tömören fel is vázolja a két világ közötti kapocs szerepét betöltő Krisztus elengedhetetlen szerepét a kapcsolatban: általa és benne száll isten békessége a nyugtalan, zaklatott, bizonytalanságban vergődő emberek felé, akik ezt megtapasztalva, megélve Krisztusban jó gyümölcsöket teremve, hálásan tükrözik vissza az Istentől áradó dicsőséget.  
         
     
         
         
      Back to previous page